Bereidheid van patiënten met kanker voor wearables en apps in klinisch onderzoek en zorg – perspectief voor Trial@Home in de Oncologie!

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en is op 20 juni 2023 gepubliceerd op de NFK website.

Kankerpatiëntenorganisaties zien bereidheid van patiënten voor digitaal contact in de zorg | NFK

Gezondheidsapps op een smartphone of tablet worden door ruim vier op de tien (42%) van de respondenten gebruikt. Dit betreft vooral algemene gezondheidsapps. Slechts 7% van de respondenten gebruikt kankerspecifieke apps. Deze meten hoe het fysiek en emotioneel met iemand gaat of geven inzicht in bijwerkingen van de behandeling. De mensen die zo’n app gebruiken zijn positief (7,5). Op de vraag of men bereid is om kankerspecifieke informatie via apps te delen met het ziekenhuis, antwoordt 70% positief. De meesten mensen willen dit om aan de arts te laten weten hoe het lichamelijk gaat (86%). Ook de bijwerkingen van behandelingen (74%) en de geestelijke gesteldheid (62%) worden genoemd. Een groot deel van de respondenten (72%) is bekend met ‘wearables’, zoals een digitaal horloge of armbandje, en 26% maakt hier ook gebruik van om de gezondheid bij te houden. Bijna 6 op de 10 is bereid om kankerspecifieke informatie via een wearable te delen met het ziekenhuis als ze die kans krijgen. Respondenten die aangeven apps en wearables liever niet te gebruiken, hebben met name zorgen over privacy en veiligheid, en zij vinden het te onpersoonlijk.

Deze peiling is door de NFK in samenwerking met het Amsterdam UMC en CHDR uitgevoerd. De bevindingen van deze peiling bieden perspectief voor de inzet van CHDR’s Trial@Home in de Oncologie.